Оперативна інформація про спалах гострих кишкових хвороб
станом на 10-00 21.07.2016

19.07.2016 до Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» надійшли термінові повідомлення про звернення та госпіталізацію до обласної клінічної лікарні м.Чернівці 3 (трьох) хворих з ознаками харчової токсикоінфекції (підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в шлунку), які 17.07.2016 вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с. Карапчів Вижницького району Чернівецької області.
Одночасно, троє дорослих та одна дитина, мешканці с.Карапчів, які також перебували на весіллі 17.07.2016 в с. Карапчів Вижницького району Чернівецької області, звернулись та були госпіталізовані в інфекційне відділення Вижницької ЦРЛ (м.Вашківці) з діагнозом «Гастроентероколіт».
19.07.2016 посадовими особами Вижницького районного відділу лабораторних досліджень Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» розпочато проведення епідеміологічного розслідування випадків гострих кишкових інфекцій.
За період з 19.07.2016 по 21.07.2016, станом на 10-00 21.07.2016 зареєстровано 32 випадків захворювання, з яких 4 дітей. Госпіталізовано 25 осіб, в тому числі 4 дітей. Отримують амбулаторне лікування – 7 осіб.
Госпіталізація проведена в обласну клінічну лікарню – 3; в обласну дитячу клінічну лікарню – 2 (в тому числі мати госпіталізованої дитини); у Вижницьку ЦРЛ (м.Вашківці) – 17 дорослих та 3 дітей;
19.07.2016 працівниками відділення дезінфектології ДУ «ЧОЛЦДСЕСУ» проведено заключну дезінфекцію в кафе-барі та домашніх вогнищах.
В ході епідеміологічного розслідування проводяться бактеріологічні, фізико-хімічні, вірусологічні дослідження.
Залишків сировини, харчових продуктів та страв, які подавались на весіллі не збереглося.
З метою виявлення можливого джерела захворювання та недопущення повторного зараження, проведено бактеріологічне обстеження контактних осіб - працівників закладу на носійство патогенної мікрофлори кишкової групи.
Медичними працівниками проведено подвірні обходи під час яких виявлено 11 хворих.
В епідеміологічному розлідуванні приймають участь працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
В епідеміологічному розлідуванні приймають участь працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області при санітарно-епідеміологічному обстеженні в в закладі ресторанного господарства, де проводилось весілля виявлено низку порушень вимог санітарного законодавства, а саме:
- відсутній погоджений асортиментний перелік дозволених для приготування страв;
- незадовільний санітарно-технічний стан харчоблоку, який потребує проведення капітального ремонту;
- не дотримується послідовність і потоковість використаного і чистого посуду;
- недостатньо необхідних виробничих приміщень;
- стан робочих столів на харчоблоці не відповідає снітарним правилам;
- недостатньо холодильного обладнання;
- не дотримується дезінфекційний режим на харчоблоці;
- один працівник харчоблоку працює без допуску до роботи;
Проведення профілактичних та протиепідемічних заходів продовжується.
Ситуація знаходиться під контролем Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

 

НАВІГАЦІЯ